18 octombrie 2008

Bernward Koch - a cânta înseamnă a povesti

Născut în 23 ianuarie 1957 la Siegen/Westfalen - Germania, pianistul new age Bernward Koch a început prin a cânta la corn, la vârsta de 12 ani, iar mai apoi a trecut la trompetă; nu pentru mult timp, deoarece s-a îndreptat către bass, chitară şi percuţie. La 15 ani a luat primele lecţii de pian. De atunci interesul său pentru muzică a fost din ce în ce mai mare, atras fiind mai mult către jazz, rock, pop şi folk, dar şi către muzica clasică. Pe la 20 de ani a început studiul la Universitatea de Muzică din Köln şi la alte instituţii de profil din Germania. Asta nu l-a împiedicat să facă parte din diferite trupe de jazz-rock.
Pe lângă acestea, Koch a creat compoziţii instrumentale bazate pe pian şi îmbogăţite cu alte instrumente, precum sintetizator, flaut, chitară sau percuţie, totul ambalat într-un înveliş muzical relaxant şi metaforic care-i reprezintă inconfundabila şi melodioasa semnătură.
Nimeni, din cei care îi cunosc muzica lui Koch, nu va fi surpins de succesul său; artistul de formaţie clasică compune bucăţi muzicale de o nemaipomenită maturitate formală, cu o extraordinară fineţe muzicală. Asta vrea Koch să spună prin faptul că, pentru el, muzica înseamnă a povesti.
Aranjamentele sale bazate pe pian sunt marcate de o balanţă bine echilibrată de sunete naturale şi sintetice, întrepătrunse cu pulsul organic al unui percuţionist şi chitarist (fratele său, Christoph) şi cu minunatul flaut al soţiei sale, Christiane, care peste ani a devenit o marcă a muzicii sale.
Muzica lui Bernward Koch îşi revelează şarmul său liniştitor şi seducător, astfel că întotdeauna vor exista iubitori de muzică şi ascultători prinşi sub vraja sunetelor sale...




2 comentarii:

marius grozea spunea...

buna documentare si o surpriza placuta in acelasi timp pentru mine!
salutari multe

Dan spunea...

cu toată plăcerea, Marius!