23 iunie 2009

Brian Crain - de la fluierat la baseball şi în final... la pian...


Născut în Hollywood, Brian Crain a compus muzică de când îşi aduce aminte. Din spusele familiei, de când era foarte mic, el fluiera mai tot timpul linii melodice "inventate" chiar de el, pe moment.
la 6 ani, părinţii i-au cumpărat un pian, crezând că aşa, poate, o să i se mai cizeleze copilului talentul muzical... dar Brian a continuat să îşi fluiere cântecele, nefiind atras de pian. La 10 ani, lua lecţii de pian, dar şi de acestea se plictisi repede, găsindu-şi o nouă pasiune, baseball-ul. Şi chiar dacă s-a îndepărtat de pian, nevoia lui de a compune nu a dispărut, el putând fi auzit de colegii de echipă fluierându-şi ultimele compoziţii în timpul antrenamentelor. Brian visa să ajungă jucător profesionist de baseball, în timp ce îşi fluiera compoziţiile proprii.
De la 15 ani, se apucă de editat filme educaţionale, începând să se ocupe de sunet, la Hollywood, având la 19 ani propriul său studio de sunet. În tot acest timp, mai stătea alături de tastatură şi se juca cu ea, aşa cum se juca şi fluierând, neştiind, de fapt, că începuse astfel să înveţe pianul şi să compună la pian...
Pe la 20 de ani, compunea deja muzică de film pentru copii. După câteva eşecuri cu echipa sa de baseball, a renunţat la visul de a mai deveni jucător profesionist.
Tot în acea perioadă, familia şi prietenii îl sfătuiau să-şi înregistreze şi să scoată un CD cu piesele sale pianistice. El nu se gândise serios la a-şi publica propriile compoziţii, dar după ce a înregistrat primul CD şi după succesul avut, Brian a început şi continuă şi acum să facă numai asta...
El chiar glumeşte, spunând că cel mai bun lucru care i se putea întâmpla vreodată a fost să nu devină jucător profesionist de baseball :)
Compoziţiile sale, precum Butterfly Walz, Northern Lights, A Walk in the Forest sau Lavender Hills, sunt folosite ca teme muzicale sau în reclame, în Asia, tocmai de aceea Brian este foarte popular pe continentul asiatic.
În 2005, a compus primele sale două simfonii, Simfoniile Primăverii, înregistrate cu Orchestra de Cameră a Filarmonicii cehe. Între timp, el concertează prin Asia sau SUA şi a terminat de compus cel mai recent album al său, al doisprezecelea, cel pe care vi-l propun şi eu spre ascultare...

Un comentariu:

Dana spunea...

Interesant, viata e uneori surprinzatoare. Mi-a placut "Ice" foarte mult. Thank you for sharing with us.