01 ianuarie 2009

Concertul de Anul Nou de la Viena 2009


Nu se poate începe Noul An fără concertul tradiţional vienez...
A fost, ca de obicei, o plăcere să ascult şi să văd la TV acest eveniment...
Extraordinară muzica şi atmosfera...
(şi acum puţină dpcumentare asupra evenimentului)

Cea de-a 70-a ediţie a concertului de Anul Nou, susţinut pe 1 ianuarie de Filarmonica din Viena, va fi transmis în direct în peste 40 de ţări, inclusiv în România, la TVR 1, de la ora 12.15. Evenimentul, găzduit de Musikverein din Viena, va fi difuzat înregistrat în alte 20 de ţări şi la 300 de posturi de radio.

Concertul va fi dirijat, în premieră, de Daniel Barenboim, pianist şi dirijor care lucrează din 1989 pentru Filarmonica Viena. Şi tot la concertul de anul acesta, va fi prima dată când va fi introdusă în program o lucrare a lui Joseph Haydn şi prima dată când muzica genericului ce precede transmisiunea live (celebrul imn Eurovision Fanfare) va fi interpretată live de Filarmonica din Viena.

Programul concertului cuprinde 13 lucrări de Johann Strauss şi trei semnate de Joseph Haydn, Josef Strauss şi Josef Hellmesberger. Ca în fiecare an, concertul se va încheia cu „Marşul Radetzki”, compus de Johann Strauss.

Biletele de intrare au fost vândute încă de la începutul anului. Între 2 şi 23 ianuarie, cererile pentru bilete au fost trimise pe internet, prin completarea unui formular pe site-ul Filarmonicii. Ulterior, organizatorii au organizat o tragere la sorţi, stabilind astfel cine va putea să cumpere bilete. Preţul acestora este cuprins între 30 şi 940 de euro.

Ţinuta la concert este obligatorie. Domnii trebuie să poarte costum sau frac şi cravată sau papion, iar doamnele - rochie lungă. Înregistrarea concertului va fi disponibilă pe CD, începând cu 7 ianuarie, şi pe DVD, din 12 ianuarie.

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena este o tradiţie veche din 1939, în care sunt prezentate, în majoritate, creaţii ale familiei Strauss (Johann Strauss I, Johann Strauss II, Eduard Strauss şi Josef Strauss). În primii ani, concertul a avut loc pe 31 decembrie, după care data evenimentului a fost mutată pe 1 ianuarie.

Niciun comentariu: